Declining Amphibian Populations Task Force California-Nevada Working Group January 12-14, 2006

Van Duzer Theatre Humboldt State University Arcata, CA

FINAL AGENDA (rev. 2)

Chair:	David Bradford, US Environmental Protection Agency
Local Committee:	Hartwell Welsh (US Forest Service), Don Ashton (US Forest Service), Jamie
	Bettaso (US Fish & Wildlife Service), Kary Schlick (US Forest Service)
Meeting Supporters:	Partners in Amphibian and Reptile Conservation (PARC), US Bureau of Land
	Management, US Fish and Wildlife Service, and US Forest Service

Thursday, January 12, 2004

- 7:45-8:30 am **Registration.**
- 8:30-8:40 am Introduction and Announcements. David Bradford, Landscape Ecology Branch, US Environmental Protection Agency, Las Vegas, NV

PACIFIC NORTHWEST

- 8:40-9:00 am Amphibian Population Status on Northwest California Landscapes: What is the Role of Anthropogenic Disturbance in Declines of Amphibians in Northern California? Hartwell Welsh, Jr, US Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Redwood Sciences Lab., Arcata, CA. (20 min.)
- 9:00-9:20 am Amphibian Conservation and Research on US Pacific Northwest Federal Lands. Dede Olson, USDA Forest Service, Pacific Northwest Research Station, Corvallis, OR (20 min.)

KEYNOTE ADDRESS

- 9:20-10:05 am Long-term Amphibian Studies, DAPTF, and PARC: A Natural Alliance. J. Whitfield Gibbons, Professor of Ecology and Senior Research Scientist, University of Georgia, Savannah River Ecology Laboratory, Aiken, SC.
- 10:05-10:50 am **Break**
- Moderator: Jef Jaeger, Department of Biological Sciences, University of Nevada, Las Vegas, NV

PACIFIC NORTHWEST (cont'd.)

10:50-11:10 am Challenges of Monitoring Headwater Amphibians: Searching for a Pattern Among the Warts. Lowell Diller* and Laura Burkholder, Green Diamond Resource Co., Korbel, CA. (20 min.)

11:10-11:30 am	Population Parameters of Coastal Tailed Frogs in Northwestern California . Laura Burkholder* and Lowell Diller, Green Diamond Resource Co., Korbel, CA (20 min)
11:30-11:40 am	A New Alternative Method for Restraining Frogs. Ryan Bourque, Dept. of Biological Sciences, Humboldt State University, Arcata, CA. (10 min)
11:40-11:55 am	Landscape-scale Risk Assessment for Current and Future UV-B Exposure of Alpine Amphibians of the Pacific Northwest. Wendy Palen, Dept. of Integrative Biology,

Univ. of California, Berkeley, CA. (15 min)

CASCADES FROG

- 11:55-12:15 am Reproductive Ecology and Breeding Migration Patterns of the Cascade's Frog (*Rana cascadae*) in the Trinity Alps Wilderness, California. Clara Wheeler*, Justin Garwood, and Hartwell Welsh, Jr., US Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Redwood Sciences Lab., Arcata, CA. (20 min)
- 12:15-1:30 pm Lunch
- Moderator: Cathy Brown, US Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Berkeley, CA
- 1:30-1:45 pm Critically Low Numbers of Cascades Frog in the Lassen Region. Jonathan Stead^{1*}, Hartwell Welsh², and Karen Pope². ¹Graduate Group in Ecology, Univ. of California, Davis, CA; ²US Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Redwood Sciences Lab., Arcata, CA. (15 min)

PARC

1:45-2:45 pm Aligning Northwest Herp Conservation Issues, Actions, and Funding: What's broken? How do we fix it? Where's the money? Jeff Holmes¹, Priya Nanjappa-Mitchell², and Ernie Garcia^{3.} ¹Partners in Amphibian and Reptile Conservation (PARC), co-chair, Southeastern PARC, and Conservation Southeast, Inc.; ²PARC State Agencies Coordinator, Gurnee, IL; ³PARC Federal Agencies Coordinator, US Fish and Wildlife Service, Weaverville, CA. (60 min.)

RELICT LEOPARD FROG

- 2:45-3:00 pm Status of Relict Leopard Frogs, *Rana onca*, in Arizona and Nevada. Cristina Velez^{1*}, and Ross Haley². ¹Public Lands Institute, University of Nevada Las Vegas, Las Vegas, NV; ²National Park Service, Lake Mead National Recreation Area, Boulder City, NV. (15 min)
- 3:00-3:30 pm Break
- Moderator: Amy Lind, US Forest Service, Sierra Nevada Research Center, Davis, CA
- 3:30-3:45 pm Habitat Selection by the Relict Leopard Frog (*Rana onca*): Assessing Effects of Vegetation Encroachment. Sean Harris¹*, Jef Jaeger¹, Chad Cross², and David Bradford³. ¹Dept. of Biological Sciences, Univ. of Nevada, Las Vegas, NV;

²Environmental and Occupational Health Program, Univ. of Nevada, Las Vegas, NV; ³US Environmental Protection Agency, Landscape Ecology Branch, Las Vegas, NV. (15 min)

3:45-4:00 pm Thermal Sensitivity of Growth, Development and Temperature Selection of the Relict Leopard Frog (*Rana onca*). Jeffrey Goldstein^{1*}, Karin Hoff², and Stanley Hillyard³. ¹Dept. of Biological Sciences, University of Nevada Las Vegas, Las Vegas, NV; ²Dept. of Biology, University of Nevada, Reno, NV; School of Dental Medicine, University of Nevada Las Vegas, Las Vegas, NV. (15 min)

SOUTHERN CALIFORNIA

- 4:00-4:15 pm **The Endangered Arroyo Toad: How is It Doing?** Clayton Creed, US Fish & Wildlife Service, Ventura, CA. (15 min)
- 4:15-4:35 pm Update on the *Rana draytonii* and *Rana muscosa* Situations in Southern California. Robert Fisher^{1*}, Adam Backlin¹, Cynthia Hitchcock¹, Stacie Hathaway¹, and Russell Smith². ¹USGS Western Ecological Research Center, San Diego Field Station, San Diego, CA; ²Los Angeles Zoo, Los Angeles, CA. (20 min)

YOSEMITE TOAD

4:35-4:50 pm Determining the Effects of Livestock Grazing on Yosemite Toads (*Bufo canorus*) and Their Habitat. Amy Lind¹*, Robert Grasso¹, Sean Parks¹, Peter Stine¹, Barbara Allen-Diaz², Susan McIlroy², Ken Tate³, Leslie Roche³, William Frost⁴, and Neil McDougald⁴. ¹USDA Forest Service, Sierra Nevada Research Center, Davis, CA; ²College of Natural Resources, Univ. of California, Berkeley, CA; ³Dept. of Plant Science, Univ. of California, Davis, CA; ⁴Univ. of California, Cooperative Extension, Division of Agriculture and Natural Resources. (15 min.)

DISEASE/CONTAMINANTS

4:50-5:05 pm Separate and Combined Effects of Nitrate and the Pathogenic Water Mold Saprolegnia on Survival of Amphibian Larvae. John Romansic*, Kristin Diez, Elise Higashi, and Andrew Blaustein. Dept. of Zoology, Oregon State University, Corvallis, OR (15 min.)

BANQUET AT NORTH COAST INN

- 6:00 pm **Reception with no-host bar.**
- 6:30 pm **Dinner.**
- 7:30 pm Banquet Presentation: Amphibian and Reptile Field Work in Afghanistan as an Invited Guest of the Taliban. Ted Papenfuss, Research Specialist, Museum of Vertebrate Zoology, University of California, Berkeley, CA.

POSTERS

All Day,	Cannibalism in the Foothill Yellow-legged Frog (Rana boylii). Kevin
Thurs-Fri	Wiseman ¹ , Karla Marlow ¹ , Joseph Drennan ¹ , Ronald Jackman ¹ , and Jamie Bettaso ² . ¹ Garcia and Associates, San Francisco, CA; ² US Fish and Wildlife Service, Arcata, CA.
All Day, Thurs-Fri	Columbia Spotted Frog Monitoring, NE Nevada. Maija Meneks, US Forest Service, Humboldt-Toiyabe National Forest.
All Day, Thurs-Fri	Re-introducing the Foothill Yellow-legged Frog to Pinnacles National Monument. Paul Johnson and Robert Saulino, Pinnacles National Monument, Paicines, CA.
All Day, Thurs-Fri	Combining Field Protocols, Integrated Database Design and Data Reduction to Improve Data Integrity Among Partners in ARMI. Chris Brown ¹ , Donn Holmes ¹ , Blake Hossack ² , and Robert Fisher ¹ . ¹ USGS Western Ecological Research Center, San Diego Field Station, San Diego, CA; ² USGS Northern Rocky Mountain Science Center, Missoula Field Station
All Day, Thurs-Fri	Preliminary Findings of Sierra Nevada High Mountain Lake Surveys: 2001-2004. Rick Ziegler, California Department of Fish and Game, Bishop, CA.
All Day, Thurs-Fri	Wildlife Crossings Toolkit; www.wildlifecrossings.info. Sandra Jacobson, USDA Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Arcata, CA.

Friday, January 13, 2005

- 8:00-8:30 am **Registration.**
- 8:30-8:35 am Announcements. David Bradford, US EPA.

DISEASE/CONTAMINANTS (cont'd.)

- Moderator: Jamie Bettaso, US Fish and Wildlife Service, Arcata, CA.
- 8:35-8:55 am An Update on Frogs, Contaminants, and Disease Research. Gary Fellers, USGS Western Ecological Research Center, Point Reyes National Seashore, Point Reyes, CA. (20 min.)
- 8:55-9:15 am Effects of Density on *Batrachochytrium dendrobatidis* Transmission in Mountain Yellow-legged Frogs (*Rana muscosa*). Lara Rachowicz^{1*} and Cherie Briggs². ¹Resources Management and Science, Yosemite National Park, Yosemite, CA; ²Dept. of Integrative Biology, Univ. of California, Berkeley, CA. (20 min.)
- 9:15-10:00 am Dilemmas in Amphibian Management: Disease and Translocation, a Group Discussion. Dawne Becker, California Dept. of Fish and Game, Bishop, CA. (45 min.)

10:00-10:45 am Break

Moderator: Robert Fisher, USGS Western Ecology Research Center, San Diego Field Station, San Diego, CA.

FOOTHILL YELLOW-LEGGED FROG

10:45-11:05 am	Rana boylii Plasticity and Management Under Dam-Controlled Flows in the
	Northern West-Slope Sierra Nevada. Ryan Peek and Sapna Khandwala, Stillwater
	Sciences, Berkeley, CA. (20 min)

- 11:05-11:25 am Evaluating the Accuracy of Different Monitoring Designs by Subsampling a 14-Year *R. boylii* Eggmass Census. Sarah Kupferberg^{1*} and Wendy Palen². ¹Quest Engineering Corp., Point Richmond, CA; ²Dept. of Integrative Biology, Univ. of California, Berkeley, CA. (20 min.)
- 11:25-11:40 amClimatic and Water Flow Triggers Associated With Breeding and Movement in a
Foothill Yellow-legged Frog (Rana boylii) Population on the North Fork Feather
River, California. Joseph Drennan*, Ronald Jackman, Karla Marlow, and Kevin
Wiseman, Garcia and Associates, San Francisco, CA. (15 min)

RED-LEGGED FROG (mostly)

11:40-12:00 am Lessons Learned While Doing Maintenance Activities Where There Are California Red-legged Frogs. Jennifer Hogan, California Dept. of Water Resources, Sacramento, CA. (20 min.)

- 12:00-12:15 pm (Meta)population Dynamics of a Threatened Native Amphibian, *Rana draytonii*. Antonia D'Amore, Dept. of Ecology and Evolutionary Biology, Univ. of California, Santa Cruz, Santa Cruz, CA. (15 min)
- 12:15-1:30 pm Lunch
- Moderator: Don Ashton, US Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Redwood Sciences Laboratory, Arcata, CA.

RED-LEGGED FROG (mostly) (cont'd.)

1:30-1:45 pm Interannual Changes in the Distribution of Amphibians and Associated Threats in the Elkhorn Slough Region. Valentine Hemingway^{1, 2*}, Antonia D'Amore^{1, 2}, and Kerstin Wasson¹. ¹Elkhorn Slough National Estuarine Research Reserve, Watsonville, CA; ²Univ. of California Santa Cruz, Dept. of Ecology and Evolutionary Biology, Santa Cruz, CA. (15 min)

GENETICS/PHYLOGEOGRAPHY

- 1:45-2:00 pmPhylogeography of Hydromantes shastae: Implications for Management. Robert
Bingham, Dept. of Integrative Biology, University of California, Berkeley, CA. (15 min)
- 2:00-2:20 pm **The Effect of Habitat Quality on Genetic Diversity in a Riparian Frog Species (***Rana boylii***).** Jennifer Dever, University of San Francisco, Biology Dept., San Francisco, CA. (20 min).
- 2:20-2:30 pm Hybridization Between Native California Tiger Salamanders (*Ambystoma californiense*) and Non-native Tiger Salamanders (*Ambystoma tigrinum*): Developing Management Strategies. William McIver, US Fish and Wildlife Service, Ventura, CA. (10 min)

MOUNTAIN YELLOW-LEGGED FROG

2:30-2:50 pm Mountain Yellow-legged Frog (*Rana muscosa*) Breeding Dynamics in Dusy Basin, Kings Canyon National Park: How do Variable Snowpack and Lake Water Levels Affect Recruitment? Kathleen Matthews¹, Krishna Feldman^{1*}, and Igor Lacan². ¹USDA Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Berkeley, CA; ²Univ. of California, Berkeley, Dept. of Environmental Science, Policy and Management, Berkeley, CA. (20 min)

2:50-3:20 pm Break

- Moderator: Hartwell H. Welsh, Jr., US Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Redwood Sciences Laboratory, Arcata, CA.
- 3:20-3:35 pm Summer Home Range and Movements of Female Mountain Yellow-legged Frogs (*Rana muscosa*) in a Northern Sierra Nevada Stream. Greta Wengert^{1*}, Mourad Gabriel¹, James Bettaso², Brian Shaw³, and Don Ashton². ¹MGW Biological, Arcata, CA; ²EartHerp, Manila, CA; ³Klamath Wildlife Resources, Redding, CA. (15 min)

FISH-RELATED

3:35-3:55 pm	Effects of Fish Stocking and Fish Removal on Cascades Frog (<i>Rana cascadae</i>) and other Native Species. Karen Pope ^{1, 2} *, Sharon Lawler ¹ , and Hart Welsh ² . ¹ Ecology Graduate Group and Entomology Dept., Univ.of California, Davis, CA; ² US Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Redwood Sciences Lab., Arcata, CA. (20 min)
3:55-4:15 pm	Indirect Effects of Introduced Trout on Native Amphibians in Northern California by Expansion of an Opportunistic Predator: Does the Hyperpredation Hypothesis Apply? Justin Garwood*, Karen Pope, and Hart Welsh. US Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Redwood Sciences Lab., Arcata, CA. (20 min.)
4:15-4:35 pm	Palatability and Antipredator Response of Yosemite Toads (<i>Bufo canorus</i>) to Nonnative Brook Trout (<i>Salvelinus fontinalis</i>) in the Sierra Nevada Mountains of California . Robert L. Grasso ¹ *, Ronald Coleman ¹ , and Carlos Davidson ² . ¹ California State University, Sacramento, CA; ² San Francisco State University, San Francisco, CA. (20 min.)
4:35-4:45 pm	Update on the Mountain Yellow-legged Frog Restoration Project in Sequoia and Kings Canyon National Parks. Danny Boiano, Sequoia and Kings Canyon National Parks, Three Rivers, CA. (10 min)
4:45-4:55 pm	Wrap-up. Dave Bradford.

Saturday, January 14, 2006

8:00-2:30 pm Field Trip. Meet at North Coast Inn lobby.

* Indicates speaker in multi-authored talk.