California-Nevada Amphibian Populations Task Force January 18-20, 2007

Tam Alumni Center University of Nevada, Las Vegas Las Vegas, NV

FINAL AGENDA

Chair: David Bradford, US Environmental Protection Agency, Las Vegas

Local Committee: Jef Jaeger, Public Lands Institute & School of Life Sciences, University of

Nevada, Las Vegas

Jon Sjoberg, Nevada Department of Wildlife, Las Vegas, NV

Meeting Supporters: Nevada Department of Wildlife; Public Lands Institute, University of Nevada,

Las Vegas; School of Life Sciences, University of Nevada, Las Vegas

Wednesday, January 17, 2007

6:30-9:30 pm Early Registration and No-host Bar. At Trent Lounge within Tam Alumni Center,

UNLV. Conversations will be continued at Crown & Anchor Pub (1350 E. Tropicana

Ave., just east of Maryland Parkway).

Thursday, January 18, 2007

8:40-8:50 am

Registration and Coffee

8:40-8:50 am

Introduction and Announcements. David Bradford, US Environmental Protection Agency, Landscape Ecology Branch, Las Vegas, NV

Session 1

Moderator: David Bradford

8:50-9:10 am

Examination of Risk Factors Associated with the Disappearance of Arizona

Native Ranid Frogs (Family Ranidae). Carmel L. Witte^{1,2}, Michael J. Sredl³*,
Andrew S. Kane⁴, and Laura L. Hungerford⁵. ¹University of Maryland, College Park,
MD: ²Zoological Society of San Diego, San Diego, CA: ³Arizona Game and Fish

MD; ²Zoological Society of San Diego, San Diego, CA; ³Arizona Game and Fish Department, Phoenix, AZ; ⁴University of Maryland, College Park, MD; ⁵University of

Maryland, Baltimore, MD. (20 min)

9:10-9:30 am Effects of Pulsed Flows on the Foothill Yellow-Legged Frog (*Rana boylii*). Sarah

Kupferberg^{1*}, Amy Lind², and Sarah Yarnell³. ¹Questa Engineering Corp., Point Richmond, CA; ²USFS, Sierra Nevada Research Center, Davis, CA; ³Geology

Department, University of California, Davis, CA. (20 min)

9:30-9:50 am **2006** Year In Review: Legal, Policy, and Administrative Actions Affecting

Western Amphibians. Deanna Spooner, Pacific Rivers Council, Eugene, OR (20 min)

9:50-10:05 am Experimental Evidence that Amphibian Ranaviruses are Multi-host Pathogens. Danna M. Schock^{1*}, Trent K. Bollinger², V. Gregory Chinchar³, James K. Jancovich¹, and James P. Collins¹. ¹School of Life Sciences, Arizona State University, Tempe, AZ; ²Canadian Cooperative Wildlife Health Centre, Department of Veterinary Pathology, Western College of Veterinary Medicine, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK; ³Department of Microbiology, University of Mississippi Medical Center, Jackson, MS. (15 min) 10:05-10:50 am **Break Session 2** Moderator: Jon Sjoberg, Nevada Department of Wildlife, Las Vegas, NV 10:50-11:10 am Conservation Genetics of the Yosemite Toad, Bufo canorus. Molly R. Stephens*, and Bernie P. May. Genomic Variation Laboratory, University of California, Davis, CA. (20 min) Movement Patterns of the California Red-legged Frog (Rana aurora draytonii) in 11:10-11:30 am an Inland California Environment. Trish Tatarian, Wildlife Research Associates, Santa Rosa, CA. (20 min) 11:30-11:50 am Amphibian (and Amphibious Reptile) Research in Northwest California: Using Science to Affect Changes in Amphibian Declines. Hartwell H. Welsh, Jr., Garth R. Hodgson, Karen L. Pope*, and Don T. Ashton. USDA Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Redwood Sciences Laboratory, Arcata, CA. (20 min) 11:50-1:20 pm Lunch **Session 3** Moderator: Gary Fellers, USGS Western Ecological Research Center, Point Reyes, CA 1:20-1:40 pm Amphibian Pathogen Movement Through the Bait Trade in North America. Angela M. Picco* and James P. Collins. School of Life Sciences, Arizona State University, Tempe, AZ. (20 min) Repatriation of the Tarahumara frog (Rana tarahumarae) to Arizona: 1992-2006. 1:40-2:00 pm Abigail D. King^{1*}, Michael J. Sredl¹, James C. Rorabaugh², Stephen F. Hale³, and Craig Ivanyi⁴. ¹Arizona Game and Fish Department, Phoenix, AZ; ²U.S. Fish and Wildlife Service, Phoenix, AZ; ³EcoPlan Assoc. Inc., Tucson, AZ; ⁴Arizona-Sonora Desert Museum, Tucson, AZ. (20 min) PARC and Habitat Management Guidelines for Amphibians and Reptiles. 2:00-2:20 pm Ernesto Garcia. Partners in Amphibian and Reptile Conservation, US Fish and Wildlife Service, Weaverville, CA. (20 min) 2:20-2:35 pm Update on Recent DAPTF-Related Activities in the Sacramento Fish and Wildlife **Service Office.** Vincent Griego, Cathy Johnson, Karen Leyse, and Pete Trenham*. US Fish and Wildlife Service, Sacramento Fish and Wildlife Office, Sacramento, CA. (15 min)

2:35-3:05 pm

Break

Session 4 Moderator: Dave Bradford, US Environmental Protection Agency, Las Vegas, NV Population Structure of the Red-spotted Toad, Bufo punctatus, in a Naturally 3:05-3:25 pm Fragmented Desert Landscape. Jef R. Jaeger^{1,2*}, David F. Bradford³, Garth M. Spellman⁴, and Brett R. Riddle¹. ¹School of Life Sciences, University of Nevada, Las Vegas; ²Currently also with the Public Lands Institute, University of Nevada, Las Vegas; ³U.S. Environmental Protection Agency, National Exposure Research Laboratory, Landscape Ecology Branch, Las Vegas, NV; 4Center for the Conservation of Biological Resources/West Core, Black Hills State University, Spearfish, SD. (20) min) Amargosa Toad: Status Update and Habitat Restoration Success Story. Brian 3:25-3:45 pm Hobbs, Nevada Department of Wildlife, Las Vegas, NV. (20 min) 3:45-4:00 pm Status of the Columbia Spotted Frog (Rana luteiventris) Toiyabe Sub-population; an Update on Three Years of Conservation Agreement and Strategy **Implementation**. Jon C. Sjoberg^{1*}, Chad Mellison², James Harvey³, Jennifer Newmark⁴, James Marble⁵, and Kent Hatch⁶. ¹Nevada Department of Wildlife, Las Vegas, NV; ²US Fish and Wildlife Service, Reno, NV; ³US Forest Service, Humboldt-Toiyabe National Forest, Reno, NV; ⁴Nevada natural Heritage Program, Carson City, NV; 5Nye County Department of Natural Resources, Tonopah, NV; 5Brigham Young University, Provo, UT. (15 min) 4:00-4:50 pm Future of the California-Nevada Amphibian Population Task Force. Group Discussion. (50 min) **Posters** All Day, Balancing Ranids and Recreation: Forest Service Efforts to Protect Mountain Thurs-Fri Yellow-Legged Frogs and Quality Recreation Opportunities. Gar Abbas, Anne Poopatanapong, and Marc Stamer. USDA Forest Service, San Bernardino National Forest, San Bernardino, CA. **Banquet** At Tam Alumni Center, UNLV 6:30 pm Doors Open, No-host Bar 7:00 pm **Buffet Dinner** 8:00 pm Banquet Speaker: Michael Lannoo, Indiana University School of Medicine, Terre Haute, Indiana. Mike will speak on "Bearing Witness: An Update on the **Malformed Frog Investigation.**"

Friday, January 19, 2007

8:00-8:40 am	Registration and Coffee.
8:40-8:45 am	Announcements. David Bradford, US EPA, Las Vegas, NV.
Session 5	Moderator: Lara Rachowicz, Yosemite National Park, Wildlife Management Branch, Yosemite, CA
8:45-9:05 am	Long-Term Monitoring for the Yosemite Toad (<i>Bufo canorus</i>) and Mountain Yellow-Legged Frog (<i>Rana muscosa</i>): The Sierra Nevada Amphibian Monitoring Program, an update. Cathy Brown, USDA Forest Service, Stanislaus National Forest, PSW Research Station, Berkeley, CA. (20 min)
9:05-9:20 am	Opening the Toolbox: Using Candidate Conservation Agreements and Safe Harbor Agreements to Implement Recovery. Valerie L. Boyarski* and Michael J. Sredl. Arizona Game and Fish Department, Phoenix, AZ. (15 min)
9:20-9:40 am	How Boreal Toad Conservation in Colorado is Saving the World. Tina Jackson ^{1*} , and Doreen Sumerlin ² . ¹ Colorado Division of Wildlife, Colorado Springs, CO; ² Arapaho National Forest, Granby, CO. (20 min)
9:40-10:00 am	Columbia Spotted Frog Monitoring, NE Nevada. Maija Meneks, Humboldt-Toiyabe National Forest, Mountain City Ranger District, NV. (20 min)
10:00-10:35 am	<u>Break</u>
Session 6	Moderator: Pete Trenham, US Fish and Wildlife Service, Sacramento, CA
10:35-10:50 am	Thermal Sensitivity of Growth, Development and Oxygen Consumption of the Relict Leopard Frog (<i>Rana onca</i>). Jeffrey Goldstein ¹ *, Karin Hoff ² , and Stanley Hillyard ³ . ¹ School of Life Sciences, University of Nevada, Las Vegas; Dept. of Biology, University of Nevada, Reno; ³ University of Nevada School of Dental Medicine, Las Vegas. (15 min)
10:50-11:10 am	Possible Factors in the Decline of California Amphibians: Contaminants and Disease. Gary Fellers ^{1*} , Patrick Kleeman ¹ , Donald Sparling ² , and Laura McConnell ³ . ¹ Western Ecological Research Center, USGS, Point Reyes National Seashore, Point Reyes, CA; ² Cooperative Wildlife Research Laboratory, Department of Zoology and Center for Ecology, Southern Illinois University, Carbondale, IL; ³ U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Environmental Quality Laboratory, Beltsville, Maryland. (20 min)
11:10-11:25 am	Investigating Chytrid Fungus in and around Pinnacles National Monument. Paul Johnson* and Robert Saulino. National Park Service, Pinnacles National Monument, CA. (15 min)
11:25-11:40 am	Chytrid Distribution in Foothill Yellow-legged Frogs and Pacific Tree Frogs in the Diablo Mountains and San Joaquin Valley Foothills of Central Coastal California. Jason Lowe, US Bureau of Land Management, Hollister, CA. (15 min)

11:40-12:00 pm Temporal Patterns of Airborne Pesticides in Habitat of the Mountain Yellowlegged Frog in the Southern Sierra Nevada. David Bradford, Edward Heithmar, Nita Tallent-Halsell, Georges-Marie Momplaisir, Charlita Rosal, Lee Riddick, and Katrina Varner. U.S. Environmental Protection Agency, Environmental Sciences Division, Las Vegas, NV. (20 min) 12:00-1:20 pm Lunch Moderator: Sarah Kupferberg, Questa Engineering Corp., Point Richmond, CA Session 7 1:20-1:35 pm Ecological Restoration of High Mountain Lakes in Sequoia and Kings Canyon National Parks, California. Danny Boiano, Sequoia and Kings Canyon National Parks, Three Rivers, CA. (15 min) Direct and Indirect Effects of Introduced Trout on Cascades Frogs in the 1:35-1:55 pm Klamath Mountains of Northern California. Karen Pope^{1,2}*, Justin Garwood^{1,3}, Sharon Lawler², and Hartwell Welsh Jr.¹. ¹USDA Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Redwood Sciences Laboratory, Arcata, CA; ²University of California-Davis, Ecology Group, Davis, CA; ³Department of Wildlife Management, Humboldt State University, Arcata CA. (20 min) Status and Update on the Southern California Mountain Yellow-Legged Frog 1:55-2:10 pm (Rana muscosa), Including Information Regarding the Captive Breeding **Program.** Adam R. Backlin¹*, Robert N. Fisher², and Cindy J. Hitchcock¹. ¹U.S. Geological Survey, Irvine, CA: ²U.S. Geological Survey, San Diego, CA. (15 min.) 2:10-2:25 pm Gentry Creek Management Area: Linking Local Conservation to Recovery. Suzanne R. Goforth^{1*}, Michael J. Sredl¹, E. H. Duke Klein², William P. Burger¹, and Jeff Servoss³. ¹Arizona Game and Fish Department, Phoenix, AZ; ²Tonto National Forest, Payson-Pleasant Valley Ranger Districts, Payson, AZ; ³U.S. Fish and Wildlife Service, Phoenix, AZ. (15 min) 2:25-2:45 pm Yosemite Mountain Yellow-legged Frog Restoration: Proceeding Carefully with Data Gaps and Expert Consultation. Steve Thompson*, Lara Rachowicz, and Jeff Maurer. Yosemite National Park, Wildlife Management Branch, Yosemite, CA. (20 min) 2:45-3:15 pm **Break Session 8** Moderator: Jamie Bettaso, US Fish and Wildlife Service, Arcata, CA Using Chin and Flank Photographs as an Identification Tool for Tracking 3:15-3:30 pm Foothill Yellow-legged Frog Movement, Breeding Behavior, Longevity and Breeding Population Size in the North Fork Feather River. Karla Marlow*, Joe Drennan, Ron Jackman, and Kevin Wiseman. Garcia and Associates (GANDA), San

Francisco, CA. (15 min)

	Implications for Conservation. Thomas R. Jones, Arizona Game and Fish Department, Nongame Branch, Phoenix, AZ. (20 min)
3:50-4:05 pm	Phylogeography of <i>Rana yavapaiensis</i> and <i>Rana onca</i> : Preliminary Findings with Conservation Implications. Viktoria Hemmings ^{1*} , Jef R. Jaeger ¹ , Michael J. Sredl ² , Martin A. Schlaepfer ³ , Randy D. Jennings ⁴ , Charles W. Painter ⁵ , David F. Bradford ⁶ , and Brett R. Riddle ¹ . School of Life Sciences, University of Nevada, Las Vegas, NV; Arizona Game and Fish Department, Nongame Branch, Phoenix, AZ; Section of Integrative Biology, University of Texas, Austin, TX; Department of Natural Sciences, Western New Mexico University, Silver City, NM; Endangered Species Program, New Mexico Department of Game and Fish, Santa Fe, NM; US Environmental Protection Agency, Landscape Ecology Branch, Las Vegas, NV. (15 min)

Ten Years of Population Fluctuations in a Lowland Leopard Frog Population:

4:05-4:25 pm Arroyo Toads (*Bufo californicus*) in Southern California; Findings and Trends from 3 to 10 years of Population Monitoring. Cheryl S. Brehme, Sara L. Schuster, Carlton J. Rochester, Stacie A. Hathaway, and Robert N. Fisher*, US Geological Survey, Biological Resources Discipline, San Diego, CA. (20 min)

- 4:25-4:45 pm Monitoring the Presence and Abundance of Aquatic Breeding Amphibians as Indicators of Ecological Change. Gary Busteed*, Seth P. D. Riley, and Lane Cameron. National Park Service, Santa Monica Mountains National Recreation Area, Thousand Oaks, CA. (20 min)
- 4:45-4:50 pm **Closing Comments.** Dave Bradford.

Saturday, January 20, 2007

7:30-5:00 pm?? **Field Trip to Black Canyon.** Details and meeting location to be announced; unforeseen construction events near Hoover Dam have caused uncertainty regarding original plans.

3:30-3:50 pm

^{*} Indicates speaker in multi-authored talk.